Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pizze. Bardziej wrażliwi konsumenci degustują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, polentę czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć też nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz jedzenie z różnych miejsc kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski smak.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością musi zawierać również trunek. Kieliszek alkoholu to we Włoszech standard. Co zjeśc w Krakowie Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film