Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Pasta czyli makarony Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, piada oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film